Thursday, November 24, 2016

GROUP WHATSAPP

GROUP WHATSAPP Baru ni, organisasi aku memutuskan untuk membentuk satu group whatsapp. Semua personal perlu di add oleh ketua jabatan. Jadi aku pun di’add’ dalam group. Biasa le bila dah ramai, ada le kaki bodek, kaki ampu, yang nak menonjolkan diri dan hantar maklumat yang tidak berkaitan dengan objektif group. Memula rasanya nak left je. Tak bermanfaat. Tak de pula yang nak tegur. Tiba satu ketika, ada orang left. Jadi ada yang bertanya. Hmm… jadi lauk le. Aku respon yang menyampah dengan pantun, lagu dan puisi. Sentap kejap. Handphone aku pun memory kecil. Selalu “hang”. Nak jadi cerita, ada yang berdendam. Aku dah agak perkara ni. Memula, ada yang call aku guna telefon pejabat. Salah guna kuasa dan salah guna kemudahan pejabat. Jadi aku up dalam wassap. Tak berani mengaku dalam wassap. Lepas tu 4 ketua jabatan berusaha cari aku. Dapat pulak tu. Seterusnya serangan dari pentadbiran. Aku diminta melapur apa je yang nak post pada ketua jabatan aku. Lepas tu kena send pada pengerusi group dan tugas pengerusi group send dalam wassap. Apa kes? So aku pun left le. Lebih aman untuk aku.

Friday, January 22, 2016

Assalamualaikum.

Jumpa mini truck ni.


Como ven este Euro Truck de miniaturas? jaja muero por algo asi...

Posted by Alfalta90 on Sunday, September 7, 2014

Friday, December 18, 2015

Teknik Bolinger Band & Moving Average (BBMA)


BBMA Panduan Asas 1 PDF by Ali Mohd

Assalamualaikum,
Jumpa video ni.



bila dah lame giler tak main penutup botol
Posted by Zukieeeee on Thursday, November 26, 2015

Sunday, July 12, 2015



Senaman-Harimau-Penguat-Tenaga-Batin-Lelaki
Posted by Five Point on Friday, March 6, 2015

Thursday, December 4, 2014

GANTI GETAH PINTU KERETA ISWARA.

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Kereta aku masuk air bila hujan. Memang getah pintu pecah.

Thursday, November 27, 2014

PINJAMAN ASB

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Hari tu aku pergi SK Kempas nak buat soal-selidik IPGM. Kebetulan jumpa bekas anak murid aku, Uqbah dan Suzati. Aku pun tanya ,
"Tak buat loan ASB?"
Aku kata kat dia, kalau ada simpanan RM5000 masuk loan bulan Jun. Kalau ada RM10,000 masuk bulan Jan. Aku pun kata loan ASB boleh sampai 30 tahun. Dia tak percaya. So, petang tu aku pergi CIMB. Aku kata anak aku nak loan ASB RM100,000. Dia keluarkan jadual pembayaran sampai 30 tahun. Bayaran bulanan RM539 dengan interest BLR-1.5.Ada yuran proses RM60, insuran yang akan dimasukkan dalam loan.

AIR COND; SIANG PANAS, MALAM SEJUK

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Minggu lepas aku bawa kereta iswara. Air cond memula sejuk, lepas tu panas. Aku pun buka tingkap. Dah banyak kali berlaku. Aku pun parking kereta kat kedai minyak dan buka bonet. Memang sah, kipas kondensor tidak berpusing. Aku pun putarkan kipas tu, pusingle slow.
Petang tu aku pergi kat kedai Taman Johor. Aku kata nak kipas kondensor. Kedai ni bagus sikit. Tak kira staf lelaki ke perempuan, mereka akan pergi tengok sendiri kipas kat kereta.
" Nak ori ke China? "
" Ori RM130, China RM30 "
Aku amik China.
Balik aku suruh anak aku pasang. Aku pesan tanda putaran kipas sebelum buka. Cuma buka 3 nat dan 3 skru. Akhirnya kipas berjaya dipasang dan aircond sejuk seperti sediakala.

EKZOS PATAH

Assalamualaikum dan salam perpaduan.
 Hari ni aku start van. Asalnya nak repair kerusi. Tapi bila start dia bunyi kling-klong. Kuat lak tu. Aku dah ingat enjin problem. Lepas tu aku letak kaki kat ekzos. bunyi pun hilang. Tonggeng bawah van, aku tengok ekzos patah.
Jadi, kena le welding ekzos. Patut le Sue kata minyak Taman Sri Pulai sampai IPGKTI 3 kali pergi balik RM60. Aku pergi kedai ekzos kat Taman Desa Rahmat. Tokey tu nak tukar tabung sekali RM150. Siap welding dia nak pasang gasket sebab ada bocor kat manifold 2-1. Van aku guna sistem 4-2-1 tapi banyak kedai sekarang terus guna 4-1.
Kos keseluruhan RM150 + RM10 = RM160.

Friday, September 5, 2014

BERAPA AKU DAH LOAN SEBENARNYA...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Berapa loan aku sebenarnya?
Tajuk yang menarik. Bila CTOS dan CCRIS dah declare aku tak boleh buat loan lebih dari RM5,000 dengan bayaran bulanan RM53, aku kenalah tahu berapa loan aku dah buat sebenarnya. Biasanya aku ni kalau loan dah tinggal sikit, aku akan kecilkan amaun loan aku supaya interest rendah. Tapi dah lama aku tak buat. Jadi aku pun pergi le bank-bank aku.
Pinjaman           Loan                       Baki Loan
ASB1            RM100,000                RM83,000
ASB2            RM104,000                RM92,000
Rumah           RM103,000                RM89,000
Bank Rakyat  RM  70,000                RM61,000
Kereta           RM  51,000                  Baru lagi
Bank Islam    RM  37,000                  Baru lagi

Contohnya, jika ASB1 dah tinggal RM83,000 aku akan amik loan RM85,000 untuk bulanan lagi rendah. Tapi RM100,000 ni sijil dan menjejaskan dividen dan bonus yang diterima. Satu lagi, tempoh aku boleh loan tinggal 10 tahun sahaja.

PINJAMAN PERIBADI - BANK RAKYAT

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Hari tu aku terima mesej dari BANK RAKYAT. Dia kata interest 2.48%. Aku pun call le 072360595. Cakap dengan En Ishak. Dia minta no kad pengenalan.
"Pinjaman tahun 2011, RM70,000.00. Sekarang berbaki RM61,500.00 dan bulanan RM770."
Aku fikir kalau nak buat loan yang sama RM70,000, boleh dapat lebih kurang RM7000 tunai.Jadi aku pun tanya
"Kalau loan RM70,000 macamana?"
Ishak kata loan RM70,000, bulanan RM716. Lebih RM16 sahaja kalau overlap.
Kalau buka akaun kedua, RM10,000 bulanan dalam RM111.
Dia suruh datang Bank Rakyat, aku kata kerja dan minta dia datang. Aku dah bayangkan, sebelum ni kalau nak loan dengan Bank Rakyat, kena isi borang bank Rakyat, Isi Borang ANGKASA, minta Ketua Jabatan tandatangan, cop rasmi, slip gaji yang disahkan, cari saksi, minta surat pengesahan pencen dari perkhidmatan dan macam-macam lagi. Urusan ni kena jumpa banyak pegawai dan jabatan. Lepas tu, pegawai ni pun canang satu IPG, aku boat loan.
Petang tu juga Ishak hantar En Zul dengan borang siap print, tinggal tandatangan sahaja. Dia minta salinan kad pengenalan, slip gaji 3 bulan. Tak perlu jumpa personel di IPG. Borang lain dia kata dah ada kat ofis. Eh, senangnya.
Aku kata nak loan RM80,000. Balik tu aku cari agreement lama. Aku dapati insuran untuk RM70,000 dalam RM1825. Maknanya kalau overlap, lebih lagi. Aku tanya kalau RM20,000 insuran hanya dalam RM80 je. tapi ansuran RM225
Esoknya Zul pun siap kira-kira potongan oleh ANGKASA dan mendapati had potongan ANGKASA adalah 53.5%.
"Jangan takut, boleh lulus punya sebab tidak melebihi 60% potongan gaji"
Aku senyum je, boleh lepas ke?
Dalam loan ni, perkara yang menjadi kemestian adalah laporan atau semakan CCRIS dan CTOS dari Bank Negara. Esoknya aku telefon Zul. Zul pun cerita satu per satu laporan CCRIS dan CTOS. Ada beberapa loan aku kena terangkan pada beliau.
a. RM104,000
b. RM100,000
c. RM  37,000
d. RM103,000
e. RM  51,000
Aku pun cerita le, a dan b, ASB. c- Bank Islam. d-rumah Larkin Indah. e- kereta.
Zul pun minta maaf, RM20,000 tak boleh walaupun slip gaji lepas. Dia kira-kira kalau nak juga boleh RM5,000. Bersih lepas tolak setem dan insuran dalam RM4,700 dan bulanan RM53 itu pun dengan syarat kena tunjukkan salinan surat pinjaman ASB.
Dulu loan aku kat Bank Rakyat boleh lepas bila aku tunjukkan perjanjian sewa rumah sebagai pendapatan tambahan tetapi aku belum nak tunjuk lagi kali ni.

EMAS PUBLIC GOLD - SOLD

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Pada 3hb ni, aku pergi le pejabat Public Gold kat Taman Perling. Memula aku call pejabat, tanya harga jual 20g, dia kata dalam RM25XX. Sampai je aku pun naik. Ada pelanggan lain masa tu. Dalam menunggu, aku pun tanya,
"Beli emas ke?"
"Ya". "Beli juga ke?"
Aku cakap nak jual bar 10g dan 20g.
"Tak pajak ke? Ar Rahnu ada"
"Aku kata gold bar tak diterima. Lagipun kena bayar upah simpan."
Dia pun tunjuk pamplet.
"Sekarang Ar Rahnu Bank Rakyat dan pejabat Pos dah terima bar"
Hmm.. dah berubah sekarang ni. Dulu gold bar ni susah nak pajak sejak Bank Rakyat tak terima. Sekarang dah boleh. Tapi buat masa sekarang aku tak nak pajak. Upah simpan adalah ikut harga emas yang dipajak bukan harga yang dipinjam. Gold bar 20g, upah simpan dalam RM25. Kalau 6 bulan dah RM150. Kalau jual tak de upah simpan. Ada lagi gold bar 20g aku kat pajak gadai Koperasi Permodalam Melayu Johor.
Sampai turn aku, kerani tu, Watie kata 20g bar, RM2600. Aku pun setuju le. Aku tolak sekali bar 10g. Aku ingat paling tidak pun RM2600 bahagi dua, RM1300. Rupanya 10g tu RM1284. Kurang RM16. Silap aku tak tanya dulu. Aku beli emas ni masa tengah tinggi, 20g = RM3600. Aku pun tak nak simpan lagi dan guna duit. Jadi jual le 50g.
Watie kata esok sebelum pukul 6.00 ptg duit masuk Maybank.

Thursday, August 28, 2014

AUTO CLUTCH MODENAS KRIS

Assalamualaikum dan salam perpaduan,

Motor aku boleh start. Bila masuk gear satu,dia tersentak dan terus mati. Jadi tak boleh nak jalan le. Aku pergi kedai motor, tanya sebab. Tauke kata bawa motor dulu baru tau. Aku cakap le motor tak boleh gerak. Tauke tu kata bawa naik lori le.
Aku telefon Hussin Sarju. Dia dah pindah Batu Pahat. Dia kata sintom-sintom macam tu biasanya clutch. Aku tanya motor aku mana ada clutch tangan macam Yamaha RXZ. Dia kata motor kapcai memang ada clutch dalam enjin. Aku pun cuba bawa dengan van. Aku baringkan sit. Aku cuba masukkan dengan anak aku tapi tak cukup ruang. Aku mati kutu dibuatnya.

 Bentuk clutch 

Anak aku kata kawan dia boleh repair motor. Hari tu dia datang le. Gode-gode-gode boleh gerak. Tapi kena double stand dulu, start, masuk gear satu, tekan minyak, roda belakang tak boleh jejak. Kemudian perah minyak, tolak tongkat dan lajak. Aku pun try. Gelabah le memula. motor tu lajak laju. Mana nak control handel, masuk gear. Bila perlahan je, enjin mati. Kena double stand, start, masuk gear satu, lajak. Agak-agak confiedent, aku cadang bawa ke kedai motor Taman Seri Bahagia. Sampai trafik light merah, aku perlahan. Mati enjin. Aku pun double stand tapi jauh sikit dari trafic light. Bila hijau, enjin mati. Aku tunggu lampu merah pulak.
Sampai kedai motor, aku pun cakap kat tauke tu,
"masuk gear satu, enjin mati".
Tauke tu hidupkan enjin dan masuk gear satu, enjin mati.
"Ini clutch dalam problem, mau bikin ka?" .
Aku pun jawab
"Bikin la.. berapa?"
"RM100 lebih, boleh?".
"OK".
Dia pun mula buka bolt dan nat guna pneumatik gun. Buka ekzos, pemijak kaki, penendang kaki. Antara alat yang dia guna seperti nat, impact screwdriver, dan special tool untuk buka clutch. Dia pun tunjuk clutch.
"Ini rosak, mau biasa ke baik punya?"
"Baik, berapa?"
"RM90, boleh?"
"Boleh."
Aku pilih minyak enjin yang baik. Selesai dipasang, tauke tu menguji enjin. Sudah OK. Aku minta dia tegangkan rantai dan melaras karburator. Semuanya Autoclutch RM90, minyak enjin RM24, Gasket RM4 berjumlah RM118.

Sunday, August 10, 2014

SEWA RUMAH LARKIN INDAH

Assalamualaikum dan salam perpaduan,

Baru-baru ni aku rumah aku kat Larkin Indah dah dikosongkan. Ada le kerja repair nak kena buat. Tukar pintu, kunci, lampu dan mengecat. Cuma tabletop sinki aku je dah reput. Aku pun cari le beberapa alternatif. Nak tukar dengan papan, reput semula. jadi round-round kat pandan tu tanye le kedai marmar. Dia kata boleh pakai granite. Satu kaki dlm RM48-60. Aku dah ukur ada dalam 4 kaki x 2 kaki = 8 kaki.

Kipas remote pulak pusing perlahan sangat. Tanya kedai Taman Seri Bahagia nak tukar remote. Dia suruh pergi KDK center kat belakang Petronas Taman Impian Emas. Pergi ENE, dia suruh pergi Jalan Geronggang, Taman Melodies Garden. Bila test, remote OK, board rosak. Kalau pasang sendiri RM114, Kalau kontraktor dia pasang RM178. Dia kata cucuk 2 wayar je. Aku pun beli dan pasang sendiri. Tak sampai sejam pun dah siap.

Sinki tak settle lagi tapi aku nak pakai duit beli tabletop. Tetiba ada call nak sewa rumah. Rupanya agen. Dia kata harga RM1100 tak leh turun. Kalau penyewa nak agreement setahun, deposit sebulan. Agreement 2 tahun, deposit 2 bulan. Agreement tiga tahun, deposit 3 bulan.Jadi agen ni dapat satu customer. Memula customer tu kata esok, tapi agen suruh letak cengkeram. Aku pun bantah le. Aku kata  bayar habis baru ada deal. Aku tak ambil separuh atau tempahan. Lagipun costumer nak masuk bulan September tak bayar bulan Ogos. Aku pun kata le tak bayar bulan Ogos, aku open. Siapa cepat dia dapat.

Agen tu macam bengang juga le. Apa tak nya, kalau aku ambil separuh, tentu dia minta komisen hari tu juga. Komisen separuh sewa kena bagi kat dia walaupun custumer bayar sikit sebab kononnya agreement dah jadi. Pengalaman dulu, aku pernah costumer dah bayar habis, esoknya customer minta balik duit. Aku pulang bahagian aku tapi agen tak nak pulang bahagian dia . Katanya deposit burn. Aku kesian le kat costumer tu. Janji esok customer nak datang tapi tak muncul.Agen tu kata ada 2 costumer nak tengok rumah petang ni. Dia minta kunci rumah. Aku kata "sorry". Nak tengok rumah call aku.

So, iklankan kat mudah. Lebihkurang pukul 1.12 pagi aku post, pagi pukul 8.02 dah ada orang call nak tengok rumah pukul 9.30 pagi. Dia kata aku iklan fully finished. Aku pun tengok semula memang partially finished. Petang tadi 5.40 ptg ada student tengok. Ada juga SMS nak tengok esok pagi.


CERMIN BELAKANG PECAH

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Blok aku buat marhaban pada 4hb Ogos yang lepas. Malam tu aku beli air batu sebab dah habis. Aku tengok cermin belakang OK je. Esok petang aku nak naik kereta, aku perasan cermin belakang retak seribu. Pecah ke?

Pandangan dari luar kereta.

 Pandangan dari dalam kereta.

Setelah confirm pecah, aku pun tak jadi bawa kereta ni sebab kemungkinan berlubang sewaktu menghidupkan enjin boleh berlaku. Kalau dah berlubang, kena tutup dengan plastik / kanvas untuk menghalang hujan masuk.

Apabila berlaku retak seribu tanpa pecah,
1. Jangan tengok retak secara dekat tanpa pelindung mata.
    Cermin yang retak ni akan berterusan retak dan melantingkan serpihan kaca halus yang menyebabkan
    luka dan memasuki mata.
2. Jangan raba/ rasa permukaan cermin.
    Permukaan ini mewujudkan serpihan yang akan melukakan tangan seperti selumbar.halus.

Jadi aku pun tanya kawan, kat mana nak buat. Kawan cadangkan kat Kg Ungku Mohsin. Aku tanya kat Maxlee harga cermin ni, katanya RM220. Ungku Mohsin, second hand RM70. Upah pasang RM250. Hari Khamis aku bayar cengkeram upah untuk beli barang. Tauke tu kata datang Jumaat 10.00 pagi terus buat.

Esoknya, aku start enjin. Aku dah nampak ada gegaran pada cermin. Tak sampai 1 kilometer, cermin dah bobos masuk dalam kereta. Berlubang dah. Serpihan kaca bertaburan atas kerusi penumpang belakang.

Cermin belakang

 Dah berlubang

 Serpihan kaca atas tempat duduk belakang

Dah sampai kedai, Tauke tu kata barang belum sampai. Memula tu geram sebab dah janji tapi memeikirkan proses pembersihan kaca dan tapak cermin ni ambil masa dalam satu jam juga. Ok le tu. barang sampai pun masa tengah bersihkan silikon lama.

Proses pertama adalah memasang plastik di tempat duduk belakang untuk mengumpul saki baki cermin yang lama yang tertinggal. Selepas itu, mesin penyedut hampagas digunakan untuk menyedut kaca yang masih tertinggal

 
 Saki baki cermin yang tinggal dan melekat pada silikon

 Pekerja menggunakan penyedut hampagas.
Langkah keselamatan : menggunakan pelindung mata.

Penyedut hampagas yang digunakan

Setelah semua kaca lama dibuang, proses mengikis silikon lama dilakukan menggunakan playar, scrapper dan tukul.

 
Sebelum proses membuang silikon
 
 
Hasil tapak cermin yang telah dibersihkan

Operasi seterusnya adalah memasang bingkai pada cermin yang baharu. Perhatikan tayar terpakai digunakan sebagai pengalas cermin.

 
 Pemasangan bingkai

 Seterusnya adalah memasang silikon baru pada tapak cermin

 memasang silikon

Akhir sekali adalah memasang cermin baharu. proses ini memerlukan 3 orang pekerja. Seorang memegang cermin sebelah kiri, seorang sebelah kanan dan seorang mengarahkan supaya cermin berada dalam kedudukan dan basi kiri kanan yang betul. Selepas siap, pita selotep dilekatkan untuk memegang bingkai. Tauke tu kata lepas pukul 6 boleh buka pita tersebut dan tingkap perlu diturunkan untuk mengurangkan tekanan sehingga silikon keras.


Dah siap






Monday, June 16, 2014

DATARAN BANDARAYA JOHOR BAHRU

Assalamualaikum dan salam perpaduan,
Semalam adalah hari bapa. Hari bapa jatuh pada Ahad ketiga setiap bulan Jun. Nak belanja ayah aku pun, arwah dah tak de. Jadi semalam, anak aku nak belanja makan malam. Jadi plan le, nak ke Mohd Noor Gear Box, Cenderawasih atau Dataran Bandaraya. Akhirnya pergi Dataran sebab ada steamboat lidi.
 
Papan tanda Lokasi
Steamboat ni ada yang hidang dalam bekas dengan api samada gris atau dapur gas. Kuahnya boleh pilih kuah sup atau tomyam. Steamboat lidi pula, bahan-bahannya yang disediakan dicucuk dengan lidi dan direndam dalam pot kuah, biasanya sup. Selepas itu dihidangkan dalam polisterin dengan kuah kacang campur sos/ sambal dan seumpamanya. Di Dataran, peniaga menggunakan lori panel yang dinding boleh buka kiri, kanan dan belakang.
Makanan steamboat ni boleh dikategorikan kepada 3,
1. makanan laut artificial seperti seperti udang, kek ikan, bebola sotong,
2. sayuran  segar seperti brocoli, kangkung, jagung muda, bendir,
3. daging seperti paru, hati, sosej ayam, telur puyuh,
4. makanan proses seperti tauhu kering, lau chu fah (mcm kuey teow putih).

 
Pengunjung yang menjamu selera

 
Variasi makanan
Harga berdasarkan warna pada lidi seperti Biru (RM1.00), Merah (RM1.50) dan  Hijau (RM2.00).
Selain itu, ada makanan sampingan seperti pepes (RM8.00), tauhu bakar (RM5.00), Bakso (RM5.00), Char kuet teow udang/ sotong.
Selain makanan, terdapat banyak tarikan pada waktu malam di sini dan perniagaan yang dijalankan. Sewa kasut roller blade (RM7.00-RM10.00/ 30 minit), main belon sabun besar (RM2.00-RM5.00/ 30 minit), dan basikal.
Dataran Bandaraya dengan latar belakang Hotel Thistle

Kawasan perniagaan di Dataran ni lokasinya hanya terletak atas tempat kereta bersebelahan thistle Hotel. Kekuatan kawasan ini adalah ia mempunyai kawasan lapang untuk aktiviti masyarakat dan keluarga. Selain itu kemudahan bilik air juga disediakan.

Sunday, June 8, 2014

PENGALAMAN KERJA KFC KSL DAN TAK BAYAR GAJI

Assalamualaikum dan salam perpaduan,
Anak aku cuti politeknik. Semester ni kena keluar asrama dan duduk di rumah sewa. Jadi nak cari kerja untuk bayar yuran dan sewa rumah. Jadi dia pergi le KFC cawangan KSL. Aku pun taktau kenapa pergi situ lak. Dah le 7km dari rumah. Gaji pun tak besar mana. Dia kata KFC bayar RM4.33 sejam. Tempat lain dalam KSL tu RM5.00 dan RM6.00 pun ada.
1 Jun hari tu anak aku dapat gaji. Dia kata sikit sangat. Lagipun dia kerja pada 1 Mei. Jabatan Tenaga Kerja kata sepatutnya majikan bayar 3x gaji. KFC ibupejabat pun kata bayar 3x gaji. Tapi manager dia xbagi 3x gaji. 1 Jun aku pun telefon JTK, dia minta punch kad dan slip gaji. Aku pergi KFC anak aku suruh dia minta punch kad dan slip gaji.
Balik, anak aku kata manager pun dah 2 bulan tak dapat slip gaji. Punch kad dah hantar KL. 4hb aku jumpa manager dia lagi. Aku nak tahu berapa hari kerja, bagaimana gaji 1 Mei dikira dan overtime anak aku. Dia suruh aku telefon dan minta KFC ibupejabat faxkan punch kad tapi bukan fax pada KFC KSL tapi fax kat aku. Aku mana ada mesin fax. Aku tanya, aku yang kena telefon ke? Sepatutnya manager le telefon.
Memandangkan dah 4 hari aku tunggu dah tiada jawapan dan kerjasama dari manager-manager di KFCKSL, aku pun ajak anak aku pergi pejabat buruh dan buat aduan.
Dalam laporan tu, pegawai tu kata mereka akan siasat. Mereka akan minta punch kad dan slip gaji dari manager KFCKSL. Dah tentu KFCKSL yang kena minta punch kad dan slip gaji dari KFC ibupejabat samada salinan atau fax. Mereka akan kira dan pastikan jumlah pembayaran adalah mengikut jumlah yang sepatutnya.

Saturday, June 7, 2014

ENJIN OVERHEAT LAMPAU PANAS

Assalamualaikum dan salam perpaduan, Hari ni aku balik Tangkak naik JGS5239. Kereta ni guna NGV. Bahanapi jimat le tapi tol sama je. Lepas tu nak singgah kolej anak aku kat Negeri Sembilan. Masa tengah highway tu, temperature naik tinggi bila anak aku bawa. Aku pun hairan sebab kipas radiator baru tukar. Anak aku pun bila temperature naik tak nak berhenti. Tambah hairan bila aku bawa, temperature tak naik pula. Ada yang tak betul ni. Masa laju, temperature tinggi, masa perlahan temperature OK. Berbagai teori le keluar. 1. Kipas tak de kualiti. Sebab masa beli tu dia tanya nak baik ke biasa? Baik RM100, biasa RM50. Aku beli biasa je. 2. Member pula kata kipas kondenser tak kuat, mempengaruhi putaran kipas radiator. Aku suspek radiator sebab dari cap tu nampak ada bendasing dalam liang. Biasanya karat akan membentuk lapisan macam tanah. Jadi, balik Tangkak, aku pergi le kedai "Membaiki Tangki Air". Kat Tangkak ni terutama depan SMK Tun Mamat, berderet kedai tayar, membaiki Hawa Dingin, Kedai Elektrik Kereta, Servis kenderaan yang berkaitan dengan kereta. Biasanya kedai elektrik kereta paling jarang ditemui. Aku tanya servis tangki berapa? RM50. Buka, cuci dan solder? Ya. OK le. Jadi pomen tu pun buka radiator, buka kipas, dan mula membuang solder yang lama. Penutup atas pun terbuka. Pomen ni tak buka bahagian bawah. Seterusnya dia menjolok setiap liang hingga ke bawah. Memang ada yang tersumbat. Radiator aku jenis satu liang je. Sesetengah orang ada yang guna 3 liang, tebal sikit dah lebih lambat panas. Setelah jolok, dia guna water jet untuk bersihkan liang tu lagi. Siap je, pomen tu guna wire brush untuk membuang sisa timah yang ada dan membersihkan permukaan sebagai persediaan solder semula. Setelah siap solder, pomen menguji bocor dalam tangki. semua lubang ditutup dengan penutup getah dan sedikit tekanan angin dikenakan. Setelah tiada kebocoran, kipas, radiator dimasukkan dalam kereta. Pomen tu provok tukar getah hos air, aku pun setuju. Satu hos RM15 x 2 = RM30. Hos ni bukan tak boleh tukar sendiri, masalahnya dah sekali duduk dan aku tak tau bila kali terakhir tukar dan dah overheated. Pomen ni guna gam dayak sebagai gasket dan silikon. Akhirnya pomen ni provok guna coolent, RM25. Pomen tu bersihkan tangki spare, berkeladak air karat keluar dari tangki. Kos keseluruhan, servis radiator (cabut radiator, buka bahagian atas, buang solder,jolok liang, tembak water jet. berus dawai, solder baru, uji bocor, pasang)RM50, Hos RM30, Coolent RM25, Klip RM5 = RM110 Balik tu aku isi NGV kat Air Keroh dan balik terus ke JB. Sampai hampir Tol Skudai, NGV habis, guna petrol. Temperature normal sepanjang perjalanan. Alhamdulillah.

KOLEJ MATRIKULASI KUALA PILAH

Assalamualaikum dan salam perpaduan, Anak aku dapat tawaran Kolej Matrikulasi Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Jadi aku pun search guna googlemap. Tengok kena lalu Durian Tunggal, Lebuhraya AMJ, Simpang Ampat, Pulau Sebang, Tampin, Kemus, Johol, Selaru, Kuala Pilah. Kawan-kawan anak aku kata kalau nak balik JB kena naik bas pergi Kuala Pilah, kemudian Kuala Pilah ke Seremban dan Seremban ke JB. Member aku pula kata kalau nak balik Kolej naik bas ke Seremban, lepas tu amik teksi/ kereta sewa dari Seremban terus ke Kolej dalam RM60. Tak perlu naik bas ke Kuala Pilah dan Kuala Pilah ke Kolej. Bagus juga idea tu, takut sampai Kuala Pilah tak de teksi. Bila aku hantar, aku lalu le Simpang Ampat, AFamosa, Kemus, Pulau Sebang, Tampin dan seterusnya. Kata anak aku dari Kuala Pilah ke Seremban dalam 1 jam. Sedangkan dari Tampin ke kolej dalam 30 km atau setengah jam sahaja. Aku pergi le stesen keretapi Tampin buat survey. Sebenarnya masa aku bertugas di Alor Gajah, ada juga le pergi Tampin samada ke Pasar Malam hari Sabtu atau makan Yong Taufu / Roti Canai kat Stesen Keretapi Tampin. Maklumat yang aku dapat adalah terdapat tiga perjalanan keretapi Tampin ke Johor Bahru Central iaitu pukul 10.30 pagi, 4.00 ptg dan 12.30 tghmlm. Tambangnya pula RM25 satu tempat duduk. Kalau rombongan 10 orang dapat potongan 25%. Keretapi ni sit ada, bilik air ada, surau ada. Tiket pun boleh booking online www.ktmb.com.my Dari Johor Bahru Central pula keretapi pukul 8.30 pagi, 2.00 ptg dan 11.30 mlm. Kalau nak ambil pukul 2.00 ptg atau 11.30 mlm, tak sempat le sebab nak masuk kolej sebelum 7.00 mlm. Tempoh perjalan dari Tampin ke JB Central adalah 5 jam. Cuma aku tak dapat tanya lak tambang dari stesen ke kolej tu.

Saturday, May 24, 2014

PROGRAM V INFINITI

Assalamualaikum dan salam perpaduan. Aku baru sertai satu program V-infiniti.

TUKAR KIPAS BLOWER DAN SUIS

Assalamualaikum dan salam perpaduan. Hari ni aku tukar kipas blower air con dan suis. Blower tu aku tukar kit; satu ammature dan carbon brush RM35. Suis tu RM30. Casing guna yang lama. Suis tu tak berapa jadi. Bila buka lower tu, habuk carbon brush lama memang tebal. kena bersihkan dulu.

TUKAR TAYAR

Assalamualaikum dan salam perpaduan. Aku tukar tayar JCM2839. Ada skru tembus. Tayar ni guna rim 14. JGS5329 guna rim 13. Jadi kena tukarlah sebab bunga luar dia pun dah haus. Aku tanya kedai kat Sri Bahagia. RM160 satu. Oleh kerana dua tayar depan dah haus, aku tukar dua-dua sekali RM320. Kemudian buat aligmnent, camfer dan tukar skru cam RM55. Camfer ni yang buat makan tayar tak sekata.

TUKAR DISTRIBUTOR

Assalamualaikum dan salam perpaduan. Anak aku balik kerja hari tu kata enjin kereta JGS5329 mati-mati. Dah le balik tengah malam, nasib baik ada kawan tolong tolakkan. Lepas komplen tu aku bawa le dari rumah ke BENAFE sebab tertinggal barang lepas jumpa master trader. Ok je aku bawa. Ada hari tu, aku suruh anak aku bawa kereta hitam sebab ada urusan bank. Tiba-tiba simpang Jalan Serampang enjin mati tiba-tiba. Senyap je. Sudah elektrikal ni. Start tak boleh. Nasib baik turun bukit. Start tak leh, aku lurut dan masuk gear dua. Dalam istilah automotif dipanggil "kick start". Hidup pula. Aku nak pergi kedai eletrikal kereta kat Jalan Datuk Sulaiman. Sampai Jalan Landak Maman, mati lagi. Kali ni naik bukit. Start tak boleh. Anak aku tolak. Hidup lagi. Aku terus pergi kedai elektrikal. Aku kata kat mekanik tu. Dia tanya, you dah bikin ke? Aku cakap le ni elektrikal bukan mekanikal. Guna gas. Aku kata le dia hidup. lepas tu kosong, mati. Ooo.. Dia macam overheated dia mati le. Aku pun buka bonet. Pomen tu terus kata ini distributer punya hal. Bila coil dia panas, enjin mati. Aku macam tak percaya. Sebegitu mudah. Aku tanya le tak leh tukar barang ke, carbon brush, coil. Dia kata distributor tak boleh tukar barang. Aku pun pergi le MAXLEE Sri Bahagia beli distributor. Aku nasihatkan bila beli distributor beli condensor sekali supaya kita boleh ingat terikh tukar serentak. Condensor lama aku tak tahu bila tarikh belinya. Jadi condensor baru RM12 + distributor RM150. Distributor ni patutnya kena setting dengan timing light. 12-15 darjah. Sekiranya setting tak betul, enjin akan "advanced" sangat atau "retard". Petang tu, aku buka distributor. Aku pelik juga sebab minyak ada dalam distributor cap. Maknanya minyak enjin masuk melalui coil ke cap. Sebab itu overheat atau coil berlaku pintas. Aku pun pasang balik. Dapatkan laras yang sesuai. Dah siap.

TUKAR KIPAS RADIATOR

Assalamualaikum dan salam perpaduan. Hari ni aku tukar motor kipas radiator. Kipas tu dah bunyi. Takut nanti berhenti, temperature naik pula. Tukar kat PROSAGA Kempas. Kereta JGS5329. Harga kipas RM50 (biasa) dan RM100 (baik). Kipas ni ada satu wire bumki, satu supply dan satu sensor pada radiator. Upah RM20 je. Lepas pasang bunyi pun dah tak de.

Saturday, May 3, 2014

BUKU REKOD PERKHIDMATAN

Assalamualaikum dan salam perpaduan. Hari ni aku nak cerita pasal buku rekod perkhidmatan (BRK). Buku ni penting dalam perkhidmatan kerajaan kerana pengisiannya secara manual sama ada tulis tangan, cop dan tanda tangan pegawai. Ada beberapa perkara yang perlu dicatatkan dalam buku rekod ini seperti tarikh mula berkhidmat, lantikan pertama, pengesahan, lantikan semasa, pengesahan semada. Selain itu, pengisian kursus yang dihadiri, tarikh mula menduduki kompleks institusi pendidikan, beli komputer dengan pinjaman kerajaan, beli rumah dengan pinjaman kerajaan, cuti belajar, penerimaan imbuhan-imbuhan dan tarikh Anugerah Perkhidmatan Cemerlang. Tarikh mula berkhidmat : 1.12.1992 Tarikh lantikan pertama : 1.3.1993 Tarikh sah jawatan : 1.3.1996 Tarikh kemasukan jawatan berpencen : 1.4.1996 Tarikh naik pangkat terkini : 116.5.2008 Tarikh pergerakan gaji : 1 April Rekod cuti Pengumpulan cuti rehat : 47 Opsyen bersara : 60 Tangga gaji pada 1.1.2002 P1T6 Tangga gaji pada 1.4.2002 P1T7 1.5.2004 Tarik mula menduduki KIP Anjakan gaji 2004 Dari P1T8 ke P2T9 Lulus PTK Pemberhentian pembayaran komputer Julai 2008 Tandatangan rumah dato Onn 8.9.2008 pergerakan gaji DG41 ke DG44 P2T14 RM3020.53 ke P1T2 RM 3133.27

Saturday, April 19, 2014

TEMUDUGA

Assalamualaikum dan salam perpaduan. Pada 17.4.2014 anak aku dpt temuduga ukcg ujian kelayakan calon guru.

Tuesday, March 4, 2014

BENGKEL ONLINE LEARNING PAT 2014

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

username IC
password : Jhdt_1266

Pada 2 dan 3 Mac 2014 aku menghadiri kursus ONLINE LEARNING (OLL) di makmal komputer C4. C4 ni tak de kena mengena dengan bom dalam kes pembunuhan AL TANTUYA. Tapi famous le lepas kes tu.

Aku mengajar subjek EDU3101. Katanya kena buat OLL. Aku pun buat le OLL tapi pensyarah lain yang mengajar subjek yang sama buat dek je. Ada ura-ura mengatakan OLL untuk PPG je, PISMP tak perlu. Penyelaras OLL tekankan OLL, katanya PISMP akan gunakan juga OLL.

Memula teruk juga aku nak buat. Knowledge ICT aku tinggi juga le tapi bila guna platform kementerian ni, kena belajar juga. Setakat blog, slideshare, scribd boleh buat  tetapi benda ini termasuk dalam sekatan KPM Kekadang bengang juga.Walaupun aku minat ICT, aku tak minat sosial network maupun campur tangan dan ambil "port". Aku malas le WhatAssp, WeChat dan Instagram.

So bila dapat  peluang belajar ni, aku dapat menyelaraskan pengetahuan aku dengan kehendak kerja aku. Penyelaras bengkel pun tahu tahap kemahiran aku. Cakap sikit dah faham, siap lebih-lebih lagi.

Apa yang aku belajar?
Buat Assignment
Masukkan video
- pilih video yuotube
- klik share
- klik embeded
- copy
- dalam assignment klik HTML
- paste dalam dialog box.

Buat Quiz (aneka pilihan)
- memula buat soalan dalam Question bank.
- pilih multiple answer
- masukkan solan dalam dialog box
- masukkan jawapan dalam answer
- jawapan yang betul perlu meletakkan skor 100%
- save

- klik add activities
- pilih Quiz
- nanti ada pop up Question Bank, klik [show all]
- klik save and display
- klik switch role, pilih student
- jawab le..

Kuiz ni boleh set tarikh masa buka dan masa tutup.



Wednesday, February 26, 2014

LAMAN WEB JABATAN

Assalamualaikum dan salam perpaduan

ID ali
password 681204

Aku dihantar untuk mesyuarat laman web jabatan aku, Jabatan  Penyelidikan dan Inovasi Profesion Keguruan. Jabatan yang paling panjang nama dalam IPG aku. Singkatannya JPIPK.

Aku datang je mesyuarat, fasilitator dah perkenalkan aku sebagai "EXPERT'. Aku senyum je. Sebagai staf yang baru melapor diri tak sampai 2 bulan, tentulah kena belajar benda baru.Orang lain pun pelik dan kagum pada aku.

Tugas aku memperkemaskan organisasi jabatan secara online. Oleh kerana ada perubahan penstrukturan, aku kema buat carta organisasi baru. KJ suruh letak gambar. Jadi aku minta gambar dari PAP dan minta dia emelkan. Siap le carta tu. Kemudian aku masukkan gambar aktiviti. Aku masukkan gambar yang ada dalam simpanan aku. Gambar kena pilih sebab ada yang dah bersara dan berpindah kena keluarkan. Aku ingatkan nak 'copy n paste' tapi dia minta URL. Browse pulak tak de. Aku pun masukkan gambar dalam slideshare dan photobucket dan paste URL dalam tu. Siap.

Bila tunjuk kat KJ guna intranet IPG, gambar tak keluar. Aku jumpa pegawai teknologi maklumat (PTM). Rupanya slideshare dan photobucket kena blok dengan KPM. Macamana ni?? Aku call penyelaras laman web, dia kata kena upload dalam website IPG dulu. Aku pun try.... OK.
Nak tengok laman web tu, klik http://www.ipgkti.edu.my/index.php/jpipk

HRMIS

Assalamualaikum dan salam perpaduan,

Banyak pengkalan data yang diwujudkan dalam kementerian. EMIS, e-PANGKAT, SPLG dan HRMIS.
Baru-baru ni aku diarah mengemaskini HRMIS. Aku pun berinisiatif tanya Pegawai Sumber Maklumat. Dia check dan kata tiada rekod dijumpai. Dia suruh jumpa S.T Shida. Aku pun pergi le cakap password tak de.

Dia cakap dia pun tak tahu. Aku kata 'reset le'. Dia kata nanti dia hubungi aku. Dah dua minggu tak de cerita, aku gi ofis. Dia ni banyak amik cuti. Dah berapa kali datang, "Shida cuti.". Satu hari, dia ada. Tiba-tiba dia kata dah bagi. Aku angin le. Janji nak call, tak call, tapi kata dah bagi. Aku tanya bila? Lepas tu suruh aku pergi kat komputer dia masukkan ID dan password. Aku cuba le tapi tak dapat. Dia pun kata aku lupa, dia tak tau password. Lepas tu dia reset. Bab ni aku geram, boleh reset pun.Bila dah boleh buka, tengok last log in September 2008!

Time ni dia senyap le, aku lak bebel. Aku cakap tengok sendiri dari 2008 tak pernah update pun. Pejabat buat apa? Dia pun buat terperanjat beruk! Eh! Selama ni macamana dapat kenaikan gaji dan prestasi? Aku nak cakap je, "Kau ni memang bodoh ke bangang! Cuti belajar mana ada markah prestasi!".

So nombor ID guna IC, password jhdt1266.

Tuesday, February 18, 2014

CIMB LEBIH TERUK LEPAS PENYENGGARAAN 2

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Cerita ni sambungan dari CIMB LEBIH TERUK LEPAS PENYENGGARAAN 1.
Jadi 14hb tu aku pergi lagi ke CIMB Kebun Teh. Sebab kalau pergi CIMB lain tentu kena tukar kadATM. Memang aku conform le sebab terbukti CIMB kerja tak senonoh.
Sejak kedatangan aku 6 Feb 2014 ke CIMB Kebun Teh, nampaknya CIMB tak buat apa pun untuk menyelesaikan masalah aku. Bila sampai baru le nak cari punca telefon sana-sini. Akhirnya, menurut pegawai tersebut, aduan telah dibuat di ibu pejabat CIMB, KL.
Aku dicadangkan sementara kad ATM aku disiasat, aku boleh mengeluarkan wang melalui buku simpanan. Aku pun ingat nak keluarkan semua dan pergi le kat kaunter. CIMB ni tak isi borang nak keluarkan duit. Bila nombor dipanggil, aku pun pergi kat kaunter, bagi IC. Pegawai tu minta aku imbas jari. Memula sekali, kali kedua, kemudian kali ketiga. Aku agak cip IC aku rosak. Lepas tu pegawai tu panggil superior, 3 pegawai  datang tengok skrin komputer. Kalau superior terperanjat, aku lagi le. Aku cakap dengan dia, jangan main-main. Ini bank masuk gaji saya. Dah 2 minggu xleh keluar ni.

Superior dia kata "encik xleh keluar pakai buku. Sistem CIMB mendapati aku dikategorikan sebagai "DECEASED" setelah sistem di "upgrade". "DECEASED" adalah istilah pemegang akaun telah meninggal dunia. Sebab itu semua urusan akaun aku 
Aku meninggal dunia? 
Betul le CIMB ni. Dia kata penyelesaian tidak boleh dibuat secara dalam talian melainkan aku perlu menyelesaikan sendiri dengan CIMB Kota Tinggi yang jaraknya lebihkurang 100 km pergi dan balik dari CIMB Kebun Teh. Aku tengah bekerja dan merasa upgrading CIMB ni tak berbaloi kalau perlu menyelesaikan masalah ini secara manual atau luar talian ataupun datang sendiri ke CIMB lain.
MEMANG TERUK CIMB ni.

NO KPPK

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Hari tu, aku hantar emel kat KPPK pasal pemangkuan DG44. Aku tanya le, aku dapat DG44 (KUP) sebelum time based. Jadi perlu ke tunggu surat time based?
Pegawai dia kata tak perlu, tapi ada yang dapat 2 surat dan ada yang dapat 3.
Jadi aku pun tanya no KPPK.
No KPPK aku adalah 97815
Jadi kita pun bincang pasal pemangkuan DG44 pada 16.5.2008. Dia pun story le pasal kes pemangkuan DG44(KUP) di mana pengalaman PPPLD digunakan untuk pemangkuan DG44dan tidak boleh digunakan kepada time based DG48. Kerugian berlaku kepada pegawai yang dipaksa menggunakan PPPLD untuk pemangkuan DG44 kerana pengalaman ini tidak boleh dipindahkan untuk kenaikan ke gred GD48 secara time based.
Kenapa?
Pegawai yang menerima DG44 pada 16.5.2008 walaupun seminggu lagi tarikh time based akan hilang kelayakan menggunakan pengalaman PPPLD maksima 3 tahun untuk ke gred DG48. Oleh itu, terdapat pegawai yang melambatkan tarikh atau menolak DG44(KUP) pada 16.5.2008 dan menerima DG44 secara time based.
Katakan,
Pegawai A menerima DG44(KUP) pada 16.5.2008 sedangkan seminggu lagi dia mendapat DG44 time based, Pegawai ini tidak layak menggunakan PPPLD untuk kenaikan DG48. Maka time based DG48 beliau adalah 8 tahun dari tarikh DG44 (KUP) iaitu 16.5.2016.
Pegawai B, menolak DG44 (KUP) dan menerima DG44 time based, pegawai ini boleh menggunakan pengalaman PPPLD untuk kenaikan DG48. Sekiranya pegawai ini ada bersamaan 3 tahun pengalaman PPPLD, maka kenaikan DG48 adalah 2016 - 3 tahun pengalaman PPPLD, kenaikan GD48 time based adalah pada 2013.
Perbezaan kenaikan DG48 pada 2013 dengan 2016 adalah jauh berbeza.

Friday, February 14, 2014

CIMB LEBIH TERUK LEPAS PENYENGGARAAN 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Aku pelanggan CIMB. Banyak urusan kewangan aku dengan CIMB ni macam gaji, bayaran elektronik, perbelanjaan mastercard E-Debit. Pada 31 Jan hingga 3 Feb 2014 lalu, perkhidmatan CIMB tidak dapat digunakan kerana proses menaiktaraf sistem CIMB. Jadi aku agak 4 Feb dah clear dan kad boleh digunakan. Aku pun belanja, bayar guna E-Debit CIMB. Tak boleh. Pergi ATM pun tak boleh guna. Keluar "urusniaga tidak dibenarkan".
So 6 Feb aku pergi kaunter CIMB Kebun Teh.  Jadi aku pun tanya pegawai tu kenapa kad ATM takleh guna?
Jawab dia:
- kad encik dah tamat tempoh ke? Kalau dah tamat, kena tukar.
- bila last guna? kalau dah lebih 6 bulan tak pakai kad ni rosak sendiri.
- cip dia rosak.
- tak update buku akaun.
Aku jadi marah le dia keluar soalan macam tu. Aku ni kat depan dia, Paling tidak pun minta le kad ATM, teliti tarikh luput, baru tanya soalan.

Aku pun bawa dia pergi mesin ATM. Dia tengok aku cucuk kad ATM, masuk nombor pin lepas tu bila buat pilihan, urusniaga dibatalkan. Dia siap gosok cip tu dan gosok dengan pemadam lagi. Lepas tu suruh tukar kad, isi borang dan dia kata
"ini berbayar RM12."
Aku tanya garenti ke boleh guna lepas tukar?
Kalau rosak macam mana?
Kena bayar RM12 lagi?
Dia jamin lepas tukar boleh guna. Kalau rosak ganti free. Lepas dapat kad, aku try. Masih tak boleh meneruskan urusniaga. Aku dah angin. RM12 dah kena potong. Kad tak leh pakai. Dah le tu ada potongan RM394.00 yang tak tahu mana sumbernya dan pasal apa.
Lepas tu baru nak check sistem dan aku kena jawab soalan macam penjenayah.
- Ada buat pinjaman ASB? Dimana? Ada tunggakan? Kalau ada, bank akan tolak secara automatik.
Aku kata kat dia, CIMB tak pernah potong pinjaman ASB dari saving akaun aku. Aku bayar terus dalam akaun.
Dia kata biasa Encik, CIMB akan potong dari saving dan tak maklum pada pelanggan. Sementara dia bebel-bebel macam aku ni tak pernah bayar pinjaman ASB tu, aku suruh dia check tunggakan ASB aku. Bila tengok payment clear, dia cari alasan lain.
- Ada orang lain gunakan kad?
- Ada swipe kad dimana-mana?
- Ada buat pinjaman 1 Rasa? Aku pun tak pernah dengar dan mohon pinjaman tu.
Kemudian dia kata CIMB Kota Tinggi suruh tahan. Dia suruh aku call Kota Tinggi. Aku pun cakap le yang aku ni datang sendiri kat bank CIMB bukan telefon. Takkan CIMB dengan CIMB tak boleh telefon?
Dia pun call. Katanya ada Earmark tu adalah tahanan wang seperti cagaran sebelum bayaran dijelaskan sepenuhnya oleh bank. Ada pembayaran pada MBJB RM394.00 pada 6 Feb 2014. Aku kata pembayaran tu dah jelas pada 30.1.2014, kenapa potong lagi? Maknanya MBJB potong 2 kali.
Aku tunjuk dia resit dan SMS. Aku bayar MBJB pada 30.1.2014 pukul 11.33 pagi. Aku keluar duit dari mesin ATM pukul 12.30 tgh dengan RM394.00 telah dipotong. Kenapa potong lagi?
Dia kata biasa le CIMB pegang cagaran dua minggu setelah pembayaran telah dijelaskan. Duit yang dipotong itu akan dikreditkan dalam akaun lepas 2 minggu dari transaksi. Aku kata kat dia, dulu aku isi minyak RM40.00 pakai kad CIMB, CIMB potong RM200.00 dan kreditkan semula lepas 3 hari bekerja. Kenapa sekarang simpan sampai 2 minggu? Ini bukan biasa, ini penindasan. Dia jawab, eh! ye ke?
Aku pun tanya kad ATM apa cerita. Dia pergi kat mesin dah kad masih belum boleh digunakan. Dia bagi lagi alasan, dah guna 3 kali memang macam tu. Cuba try esok mesti OK. Aku pun try le 7hb, 8hb, 9hb, 10hb 11 hb, 12hb, 13hb. Hampeh tak boleh guna. Sama je cerita.
Teruk le perkhidmatan CIMB ni lepas naik taraf.Sebenarnya sistem yang rosak bukannya kad.

PEMERIKSAAN PUSPAKOM

Assalamualaikum dan salam perpaduan.
Aku pergi pemeriksaan puspakom pada 13.1.2014.
Keputusannya gagal kerana brek dan gelincir sisi.
Aku pun cakap le kat brother tu aku baru buat alignment seminggu,
Dia kata saya bukan kedai alignment, saya test je. Mesin kata gagal.

Aku tak puas hati sebab seminggu sebelum inpection tu aku tukar tayar depa 2 biji, lower arm dan buat adjust chamber dengan alignment. Lepas tu buang minyak brek dan tukar baru.
Inspection kedua sebelum 12.2.2014. Jadi 10.2 tu aku gi kedai kata nak alignment dan baru alignment sebelum inspection. Dia kata kalau dah alignment tapi masih gagal, kena check benda lain. Dia pun check,
katanya lower arm kanan yang aku baru tukar tu dah rosak lagi, stering box rosak, stabilizer bush rosak.

Mak oii, banyaknya. Aku tanya le cost, lower arm tu RM128, stering box RM280, stabilizer bush RM60. Duit pun tak berapa ada sebab kad ATM CIMB aku tak boleh guna. Sistem rosak. Aku tak buat le. Esoknya aku cari Zaini, Alhamdulillah lepas.

Wednesday, February 5, 2014

TIMES UP!! BALIK KERJA

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Sesuai dengan tajuk, aku dah kembali bekerja setelah lanjutan pengajian aku ditolak oleh bahagian tajaan pendidikan KPM.
Jadi, 30.12.2013 aku lapor diri kat tajaan. Aku mohon balik IPGKTI. IPGM tak de halangan. Kerja le balik tapi tak dapat balik KH, ada access. Jadi masuk PIPK. Not bad le.

Sunday, April 28, 2013

KONVOKESYEN

Assalamualaikum dan salam perpaduan.
Pada 22.4.2013 yang lalu, aku menghadiri konvokesyen anak aku.
 
 
 








Friday, April 12, 2013

Bandar Dato Onn

Assalamualaikum dan salam perpaduan.
Masa terdekat ni, dua orang penghuni aku akan mengosongkan rumah di Tmn Rinting dan Bandar Dato Onn. Kedua-duanya membeli rumah baru.
Selalunya apa yang berlaku ialah nak cari semula resit asal untuk pemulangan deposit sewa, deposit api n air.
Rumah Dato Onn tu memula kata nak kosongkan akhir Mac, bila call melarat sampai 2 April, 5 April dan akhirnya 10hb baru kosong. Rumah ni dah ada penyewa, Nahar. Aku ambil deposit sewa RM1.3k, sewa RM1.3k, deposit tnb RM150, deposit saj RM 150, deposit access card RM50. Dia minta 2 access card. Aku bagi le. Jawatankuasa penduduk ni kena bayar RM70.
Rumah Dato Onn dah selesai, tinggal rumah taman rinting.

Wednesday, November 21, 2012

ALAT PENSTABIL VOLTAN KERETA

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Hari ni 21.11.2012 aku beli alat penstabil elektrikal kereta MAX POWER CONTROLLER kat booth UTHM. Benda ni macam aku tak percaya je. Dulu ada member nak jual RM500, RM399, RM250. Cucuh kat tempat rokok dan ada kotak besar siap suis. Yang ni aku tengok simple je macam tak de wayar dan kotak besar. Semalam aku dah survey harganya RM199.00 dan ada baju free gift.
Kereta aku ni elektrikal dia problem sikit. Kalau buka radio, bila masuk gear je radio akan problem. Kalau buka signal pun macam tu. Aku plan nak tambah kabel earth. Aku pun beli satu try le kat kereta. Nampak macam ada kesan. Radio tak terganggu lagi. Katanya dapat menjimatkan minyak sehingga 15%,
Setakat ini belum nampak jimatnya.
boleh layari www.rmfpower.com

Friday, November 9, 2012

KAD DISKAUN SISWA

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Semalam aku ambil kad diskaun siswa kat pusat pengajian siswazah. Kad diskaun siswa diwujudkan untuk melayakkan pelajar macam aku membeli barangan dan perkhidmatan dengan harga diskaun. Selama ini aku perhatikan ada logo kad diskaun siswa kat Marrybrown, KFC, Mydin. Tapi tengok je le sebab tak de kad. Sekarang dah ada kad.

PERGI KATO

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Pagi Sabtu 27.10.2012 aku pergi KATO, tempat trade in gearbox hari tu. Boss dia ni panggil pekerja check. Rupanya seal sump tank dia bocor. Jadi pekerja tu buka sump tank tu, pakai silikon dan skru semula. Lepas test, pekerja tu cek, tiada kebocoran.

Monday, October 29, 2012

MAIN REPAIR

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Pada Khamis, 25.10.2012 sehari sebelum hari raya aidil adha, aku repair kereta kat BAYU, Larkin Indah. Aku nak tukar timing belt dengan water pump. Biasanya kalau aku nak major repair aku datang awal dalam 9.30 pagi. Aku bawa van sebab nak beli barang dan anak aku bawa kereta. Masa aku sampai tu memang tak de kereta. Yusop (pomen) bagitau lower arm sebelah kiri, tie rod end kiri kanan, steering rod bush kiri kanan, pemegang steering rack, sate kiri kanan kena tukar. Aku minta dia tulis dalam kertas barang apa nak beli. Nasib baik aku tak beli barang dulu sebab aku ingat belah kanan problem.
Dapat je maklumat, aku bawa van ke kedai MAXLEE.

LOWER ARM RM 38

LOWER ARM BUSH RM 7
STEERING RACK BUSH RH RM 6
STEERING RACK BUSH LH RM 6
PWR STEERING BOOT RM 6
SUSPENSION PIN KIT (2) RM 10
TIE ROD END OUT (2) RM 30
RACK END PWR STEERING (2) RM 56
COOLANT RM 5
DRIVE SHAFT LH RM 100
UPAH RM 160
ALIGNMENT RM 18

PWR STEERING PUMP RM 120
UPAH RM 45

Masa Yusop jack kereta aku, aku nampak gearbox ada lelehan. Alamak bocor lak.
Aku tanya Yusop nak tukar seal motor power steering tapi dia kata tak buat.
Bila tukar tie rod end atau steering rod, alignment perlu dilaras semula. Ini kerana bengkel kereta hanya tukar barang sahaja. Jadi aku pun buat alignment kat Larkin Bomba. Kena RM18. Masa dia pulas steering, pomen tu kata power steering aku nak sumbat. Aku tanya dia boleh buat ke? dia kata
"ni kedai tayar dan alignment, tak buat repair."
Dia cadangkan cari barang kat kedai potong Jalan Tangki Air, dua kedai dari hujung dan pasang kedai sebelahnya. Harga motor power steering RM120, harga pasang RM45.
Jumaat raya, hari Sabtu kena pergi kedai KATO semula.

TUKAR AUTO TRANSMISSION GEARBOX

Assalamualaikum dan salam perpaduan,

Pada Sabtu, 13.10.2012 aku tukar auto tramsmission gearbox kat KATO, Jalan Tampoi. Kedudukannya depan Esso dan sebelah Petronas NGV. Dah ada beberapa tempat aku survey, KATO ni ambil RM1400 siap pasang dan trade in gearbox lama. Depan KATO ada kedai POTONG body, dia ambil RM1000 trade in juga tapi tak pasang. Nak pasang cari kedai lain. Satu lagi kat depan CELCOM, sebelah tokong Cina. Dia ambil RM1600.
Setelah timbang tara, aku pilih KATO, ada gurantee 3 bulan, siap pasang. POTONG body memang murah tapi kena cari kedai buka dan pasang gearbox. Kedai depan CELCOM, cekik darah. Lepas pasang, test. Pickup kurang.

Thursday, October 11, 2012

CADANGAN PROPOSAL

Semalam aku hantar cadangan proposal kajian aku.
Hari tu Khamis 13.9.2012 aku janji nak hantar cadangan proposal. Aku sampai pukul 5.55 ptg. Nasib baik dia belum balik. Tapi bila aku semak, rujukan tak masuk. Pulak dah. Penyelia aku suruh masukkan dulu. Hantar esok cepat, dia nak pergi Terengganu.
Aku datang pagi, dia ada talimat kat dewan baru. Tengahari dia keluar, aku hulur le proposal. Penyelia aku sempat pesan, beri satu salinan pada penyelia kedua. Penyelia kedua aku pulak dah berangkat ke Jordan. Dia emel balik 2.10.2012 kalau nak jumpa dalam 7.10.2012. Lamanya...
Pada 24.9.2012, penyelia aku suruh contact Dr Lai suruh mohon tarikh dan penyelia. Aku pun telefon le. Memula Dr Lai suruh SMS je butiran, aku dah SMS, dia suruh email lak. Cabaran ni... tapi aku emel juga le, jangan melawan.
Member aku Roslan dah buat temu janji dengan penyelia dia Jumaat 26.9.2012. Oleh kerana penyelia ada hal, perjumpaan dipercepatkan 25.10.2012 (Khamis) pagi. Petang tu dia nak balik, dah isi kereta dengan beg baju. Masa berbual tengah makan tu dia offer nak bantu kajian aku. Dia sanggup balik Jumaat. Aku pun setuju. Banyak juga dia bantu terutama dalam memantapkan DV dengan IV aku.
Aku jumpa balik penyelia 3.10.2012. Aku tanya macamana cadangan, nak baiki apa-apa ke? Dia kata baru baca Bab 1, lepas tu dia komen Bab 1 aku tak sama dengan yang dulu, Bab 2 dan Bab 3 tak baca lagi. Ye ke? Aku perlu bantuan kat bab3 ni, dia tak baca lak. Lepas tu aku gi fakulti, nak kejar penyelia ke dua. Walaupun dia kata nak jumpa 7.10.2012, aku langgar je. Jumpa je aku tanya Dr busy ke? Petang sikit boleh? Boleh...
Petang tu aku dah siapkan beberapa rajah supaya senang nak rujuk. Ada le bantuan tentang rajah dan sedikit mengenai objektif.
Aku perasan persoalan kajian dengan analisis data tu macam ada tak kena je. Siapa lagi aku nak tanya? Tarikh hantar proposal akhir hari ni... aku teringat member aku, Dr Mohd Kasim, IPG THO. Aku call, dia ada. Aku buat appointment pukul 9.00 pagi. Sampai je aku bincang. Ada beberapa cadangan, multiple regression, analisis faktor, model. Aku tunjukkan persoalan kajian dan ada perubahan sikit. Alhamdulillah.
Balik aku print satu salinan. Tengah print, Dr Lai hantar emel ingatkan hantar proposal. Aku ingat nak potostat tapi kedai tu tak potostat 80gg. Print je 80gm. Aku pun print, bind kulit warna hijau, comb dan plastik depan belakang. Lepas tu gi fakulti. Aku tel Dr lai, dia kata kena hantar personal pada pengerusi dan penilai. Adooii.
Kebetulan pula pengerusi aku keluar dari pejabat. Aku pun kejar, maaf Dr, ni kertas cadangan saya untuk 17.10.2012. Awak ke? Alamak, apa jenis soalan ni? Ye, saya. Ok, saya terima. Fuuhh lega.
Ada dua lagi satu kat Pusat Penyelidkan Inovasi satu kat Pusat Pendidikan Berterusan. Aku call, satu suruh hantar kat bilik, satu suruh hantar kat PA. Dapat ditunaikan.
Sekarang kena concentrate powerpoint presentation. Harap doa ibu, semua kawan-kawan semoga segala perkara dipermudahkan.



Thursday, September 27, 2012

AUTOMATIC TRANSMISSION2

Assalamualaikum dan salam perpaduan,
Sebenarnya semasa aku tukar ATF dulu, aku ada tanya kedai Maxlee tu, automatic tansmission tu ada filter ke, dia kata tak de. Aku tanya member, dia kata wira ada, saga tak pasti.Sebelum aku balik JB, aku pergi library buat research kat youtube. Aku taip "gear automatic repair".
Gear automatic ni bidang baru bagi aku. Aku tanya bengkel pun dia kata "tukar gearbox", tukar ATF. Gear automatic aku ni pun aku macam heran jugak. Macam berhantu. Masa kat JB, aku tengok 'stick dip' dia tak jejak HOT tapi bila sampai Batu Pahat 'stick dip' menunjukkan lebih dari HOT. Kebetulan pula aku isi minyak power steering. Minyak power steering kurang, minyak gaerbox melimpah. Aku cerita kat member, dia gelakkan aku.

AUTOMATIC TRANSMISSSION

Assalamulaikum dan salam perpaduan

Kereta aku guna gear automatic. Biasanya kalau lepas 20 km/h, gear kedua akan engage, lepas 40 km/h, gear ke tiga akan engage seterusnya lepas 60 km/h, gear keempat akan engage. Masa pergi Desaru hari tu, masa nak balik, gear keempat tak engage. Enjin menderam masa balik dari Desaru.
Tanya member, dia kata tukar minyak Automatic Transmission Fluid (ATF). Aku pun tukar minyak ATF. Dah OK.
Masuk minggu ke dua, anak aku guna kereta pergi rumah terbuka cikgu dia kat Kota Tinggi. Dia telefon kata dia ada kat Jaya Jusco Johor Jaya, gear keempat tak engage. Memula aku tak yakin. Bila dia bawa balik kereta, aku pun test. Memang tak engage. Tengok minyak ATF ada tapi lebih dari dip "HOT"
Apa kesan bila gear tak engage?
Bila gear tak engage, RPM akan tinggi.
Biasanya RPM untuk gear satu, dua, tiga dalam 3000 rpm je sebelum engage. Gear empat ikut kelajuan kereta.
Bila enjin melebihi 4000-6000 rpm, engin akan cepat panas maka radiator akan kurang air melibatkan kenaikan temperature engin.
Jadi pemanduan kena berhati-hati sebab mata kena pandang pada RPM (jangan lebih 4000 rpm), Speedometer (maintain 60-70 km/h) dan Temperature (jangan sampai lebih separuh panas).
Aku bawa kereta aku  pergi Batu Pahat dengan kelajuan 60-70km/h. Seksanya...
Sampai Batu Pahat aku tanya kawan aku. Aku kata dah tukar minyak ATF. Dia kata memang kena TUKAR GEAR BOX. Aku fikir balik, kena tukar ke?
Malam tu aku tanya brother kat kafe TSN, ada pomen boleh repair gearbox automatik tak?
Dia suruh tanya ayah dia sebab pomen ayah dia dah tua dan memilih pelanggan tapi expert. Umur dalam 70 tahun. Esoknya aku tahan ayah dia, aku tanya pomen tu. Dia call pomen tu dan pomen tu kata kereta kena tinggal 2-3 hari. nak check.
Aku dah nak balik. Aku kata lain kali. Lagipun kat rumah aku ada tool, jack hidraulik dan van untuk beli barang.

Tuesday, August 28, 2012

STARTER & BATERI

Assalamualaikum dan salam perpaduan

Hari ni mak cerita pasal starter kereta. Hari tu kereta aku tak boleh start. Aku tak pasti le bateri lemah atau starter. Tapi aku suspek starter sebab dah cas bateri pun masih tak leh start. Jadi pergi le kedai elektrik kereta kat Jln Dato Sulaiman. Kena RM65. Anak aku yang buka starter tu jadi aku suruh dia pasang balik. Masa masuk bateri lama tak de respon pun. Jadi aku amik bateri van dan masuk dalam kereta. Baru pusing kunci je, starter berasap, terminal negatif bateri dah cair. Aku tanya kenapa? Dia kata ada  2 wayar dan dia salah pasang wayar positif. Aku pun ambil bateri kereta dan pasang kat van. Tak boleh start. Jadi aku pun tolak dan hidup. Lepas tu waktu ikat klip kepala bateri ke terminal ketat sangat, klip tu patah. Dah kena beli bateri dengan kepala bateri. Aku pun pergi le kedai; kepala bateri RM4.50 dan bateri RM130.

Wednesday, August 22, 2012

URUT TRADISIONAL CINA

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Hari Sabtu 18.8.2012 hari terakhir puasa, pinggang aku amat sakit. Aku try buat terapi elektrik, angkat berat, sapu minyak panas. Last aku tuam guna "hot water bottle (HWB)", baru lega sikit.
Apa tu HWB?  HWB merupakan bekas getah untuk diisi air panas. HWB aku bewarna hijau. Kemudian bekas ini ditutup untuk memerangkap haba panas. Haba panas ini ditekap pada bahagian yang ingin dilegakan. Jika terlalu panas, balut dengan tuala/ kain.
Pagi tu aku pergi pasar tani sebab nak beli beberapa lauk raya seperti serunding, kuah kacang, lemang. Esoknya lepas solat raya, aku bertolak ke Tangkak. Aku rasa memang tak larat tapi aku pergi juga sebab ibu aku pun ke KL rumah abang aku. Malam tu, pinggang aku bertambah sakit. Aku isi HWB dengan air panas dan tuam kat pinggang, belakang dada dan peha. Malam tu juga family wife aku buat meeting, jadi aku pun turun. Biras aku tanya, nak urut tak? Cara Kung Fu. Memang sakit tapi mujarab. Dia kata dulu dia kena seminggu sakit pinggang, periksa sampai Pantai Medical, Melaka. Aku pun setuju.
Pagi tu aku datang pukul 8.00 pagi. Apek tu kata pukul 9.30 pagi buka. Ambil nombor dulu. Aku  dapat nombor 1. Sampai masa, gilirin aku.
Dia tanya sakit apa?
Aku kata le sakit pinggang. Dah 3 hari sakit, tak dapat tidur.
Dia tanya dah XRay?
XRay? kena XRay dulu ke?
Dia kata mungkin batu karang.
Oooo....
Lepas tu aku kena baring. Dia cek guna siku kat tulang belakang.
Ini sakit? tak..
Ini sakit? sakit..
Aku rasa dia sapu cecair kat tulang belakang dan mula le Kung Fu dia.
Lepas tulang belakang, tepi punggung, pelipat lutut, hujung kaki.
Sakitnya tak terucap le.
Tahan aje le.
Lepas urut, dia suruh jalan.
Kemudian dia suruh letak tangan kat dinding.
Dia tarik bahu aku dengan lutut kat tulang aku.
Bengkok badan aku.
Akhirnya dia  bagi ubat herba.
Bayarannya RM25 urut dan  RM25 ubat.

Nama kedai dia
WONG SENG KEK
NO 144 JALAN SOLOK,
84900 TANGKAK.
Dekat Pasar.
masa operasi
SELASA- AHAD: 9.00 pagi hingga 8.00 mlm.
ISNIN - cuti.
no tel : 069782043
no hp: 0126256546

Thursday, August 2, 2012

KLINIK PAKAR MATA ANNA

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Hari Khamis hari tu ibu aku nak pergi klinik Anna. Nak buang selaput mata sebelah kiri. Ibu kata pembedahan hari Sabtu. Bila masuk klinik, doktor refer pada kad kesihatan dan kata sepatutnya pembedahan mata kanan dan masuk kanta. Sewaktu pemeriksaan, mata kiri ibu aku tak nampak langsung.
Habis pemeriksaan, pembantu tu tanya
"nak jumpa doktor ke nak bedah pada hari Sabtu ni?"
Aku jawab "bedah!"
Ibu aku kata "nak jumpa doktor dulu".
Aku tanya balik
"kenapa nak jumpa doktor lagi? dah 2 kali jumpa doktor! Hari tu jumpa dah kena RM150, kali ni RM50".
Hari Jumaat tu aku bawa ibu ke klinik dan buat appointment pembedahan dan ibu aku sudah menjalani pembedahan mata kanannya. Kos pembedahan RM3000 di klinik Pakar Mata Anna. Sekarang penglihatan ibu aku dah baik.

BAZAAR RAMADHAN

Assalamualaikum dan salam perpaduan.

Hari ni aku nak cerita mengenai bazaar ramadhan dan acara yang sewaktu dengannya.

AIR KATHIRA ABU BAKAR
Memula nak cerita, kat JB ni memang terkenal dengan air kathira abu bakar. Ia merupakan sejenis minuman yang dibuat daripada air, susu cair, kurma, semangkuk, kismis. Ibu aku nak beli le kathira abu bakar ni. Jadi aku pun drive le ke tempat distributor dia kat Tampoi, depan Angsana. Tempat air ni menumpang kedai barangan perabot kayu jati. Satu ikat RM3.00 je. Aku pun tak tahu macamana boleh popular air ni dan jadi buruan orang terutama Singaporean. Aku tak minat sangat sebab dia mahal, peket kecil dan bahan dah kurang sangat dari dulu. Nak untung lebih. Baik aku beli kathira kat bazar ramadhan RM1 je dan banyak bahan; cincau, buah semangkuk, selasih dll. Kalau RM3 dapat 3 bungkus. Muai meminumnya.

BAZAAR RAMADHAN ANGSANA
Bazaar ramadhan yang menarik hati aku adalah bazaar kat Angsana. Apa pun cerita pasal Angsana dan bandar baru UDA, komen aku satu je... MAHAL dan tak masuk akal. Harga memang langgar dinding seperti kuih 50sen sebiji, air cedok RM2.00 satu peket dan tauhu cedok dalam mangkuk RM2. Tapi  chicken chop hutan bandar buka gerai juga dan ikut harga macam kat kedai asal RM5 je. Kuih raya pulak harganya sampai RM30 sekotak. Kat giant pun dalam RM12-15. Sebenarnya peniaga ambil kesempatan. Masa ni le nak sembelih dan ambil untung sebanyak-banyaknya. Sebab tu pendapatan bazaar ni boleh mencecah RM10,000 ke atas sepanjang bulan Ramadhan almubarak ni. Baju raya pulak tu harga RM100 ke atas kalau beli kat ruang legar. Angsana ni pengurusannya Melayu, peniaga pun Melayu, pasaran pun pelanggan Melayu. Sepatutnya harga berpatutan le dengan tahap pendapatan ekonomi orang Melayu yang sederhana. Ini harga menindas orang Melayu. Sebenarnya alasan tapak sewa mahal tu boleh cover dengan volume pelanggan yang ramai. Kalau aku memang tak shopping le kat sini.

BAZAAR RAMADHAN STADIUM LARKIN, @MART Kempas, SMART Pandan.
Bazaar ni aku suka pergi. Harga pun bepatutan. Air cedok baru RM1. Air katira RM1. Kuih masih 3-4 keping RM1. Parking pun percuma.